Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Караиванов: Хоризонтът за влизане в еврозоната е далеч в бъдещето, по-важен ни е хоризонтът за ERM 2

Променя ли докладът на ЕК перспективата за влизането на България в еврозоната

Любомир Дацов: Влизането в ERM 2 е политическа сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хоризонтът за влизане на България в еврозоната е далеч в бъдещето, по-важен ни е хоризонтът за ERM 2, защото той ще ни изгради системата, ще ни изгради правилата. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Васил Караиванов, председател на Българската макроикономическа асоциация:


"Първо трябва да влезем в Банковия съюз, за да може да се регулира банковата система на европейско ниво и тогава вече можем да предприемем стъпка към ERM 2. Еврото е политическо решение, ERM 2 е политическо решение, Банковият съюз е политическо решение. Икономиката е на второ място винаги, политиката е на първо".

За "Хоризонт" Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, също коментира, че влизането в ERM 2 е политическа сделка:

Любомир Дацов"Това влизане може да е замаскирано зад думи, които стоят на икономическа база, но в края на краищата е ценностен политически процес, който ни отваря вратата, за да се случат всички останали неща. Дискусията, която тече в последните седмици за Банковия съюз и обвързването на подаването на документи за Банковия съюз преди влизането в ERM 2, абсолютно не може да бъде разглеждана по никакъв друг начин, освен по чисто политически. ERM 2 е политическа цел на държавата, която е абсолютно изгодна за нас и е най-голямата политическа цел в момента в областта на икономиката и социалния живот. За да покрием тази цел, трябва да направим съответните жертви. Политическото решение е в ръцете на правителството, а не на Централната банка".

Цялото интервю с Васил Караиванов и Любомир Дацов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна