Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ИАРА: Очаквам текстът, че риболовците трябва да полагат изпит, да отпадне от промените в Закона

рибарство и контрол иара
Снимка: ИАРА


Според приетите на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите, любителите риболовци трябва да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност. Разширяват и правомощията на служителите изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури и по горите и те вече ще могат да заснемат и задържат нарушители.

За предаването „Хоризонт за вас“ доцент Галин Николов - директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) коментира, че законът отдавна не е променян и може би трябва да бъде написан отново. Определи обаче промените като „едно добро начало“:

„Това са най-важните промени, които биха отвързали ръцете ни и бихме направили така, че да спрем бракониерството по нашите любими водоеми“.

„С даването на повече правомощия на нашите служители, бихме разрешишли проблема със зачестилите случаи на посегателство върху личността и имуществото на нашите колеги. Не са малко случаите! Последния фрапиращ случай е от яз. „Батак“ - наш колега, в промеждутък от 3 часа, беше бит 2 пъти“

С разширяването на правомощията им, служителите ще имат право да носят белезници, но не и оръжие.  Те ще могат да задържат бракониерите до пристигането на служители на МВР.

Идеята е била изпитът да обхване всички любители рибари, както е в Закона за лова, но Николов не е убеден, че това ще се случи. Целта е да се популяризира отговорния улов и затова от Агенцията обмислят раздаване на информационни брошури. Вероятно текстът за изпита ще отпадне от Закона между първо и второ четене в НС, смята Николов:

„Според мен би трябвало да отпадне. Това съм го казал и на вносителите и в Комисия по земеделие, така че според мен ще отпадне текстът“.

Риболовците в България са „не по малко от 400 000“ и огромната част от тях подкрепят законовите промени, каза още директорът на ИАРА. Той гарантира, че лично проверява всеки сигнал, че негови служители покровителстват бракониерите, но досега не е установил подобен случай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна