Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Йоурова: Гарантирам, че регламентът за защита на личните данни дава най-добрата възможна защита

Снимка: eu2018bg.bg

Мога да гарантирам, че регламентът за защита на личните данни дава най-добрата възможна защита и то в глобален мащаб. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова:

"Европейският съюз сега има много стриктни правила, които позволяват висока степен на защита. Гражданите трябва да се възползват от новите си права, за да завършат този процес, защото ако те не искат информация как се използват техните данни, ние ще сме изминали само половината път".


Eврокомисарят по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова призова българите добре да помислят преди да дадат съгласие за обработка на личните им данни:

"Имам следното послание към българските граждани - не се ядосвайте на въпросите, дали сте съгласни вашите данни да бъдат използвани. В бъдеще това ще става по по-добър начин. И освен това ще помоля хората - мислете преди да дадете съгласието си! Ако не разбирате с каква цел от компанията ви искат личните данни, пак питайте и внимавайте".

Думите на еврокомисар Йоурова са във връзка с влизането в сила от петък на новия европейски регламент за защита на личните данни. С него гражданите получават много по-големи права да контролират как личната им информация се събира и съхранява в интернет, включително да искат заличаване на свои данни. 

Цялото интервю с еврокомисар Вера Йоурова може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!