Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрацията на „Иван Грозни убива сина си“ ще струва около 136 000 евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият етап на реставрацията на повредената картина на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“ ще струва до 10 милиона рубли (около 136 000 евро). Това съобщи на брифинг в Третяковската галерия председателят на управата на „Сбербанк“ Станислав Кузнецов, цитиран от russian.rt.com.

Картината беше увредена на 26 май от пиян 37-годишен посетител, който ѝ нанесе няколко удара с метална стойка. Платното е увредено на три места.

Все още не е окончателно, но първият етап на реставрацията ще струва между 5 и 10 милиона рубли и банката ще ги плати, каза Кузнецов.

От своя страна директорката на Третяковската галерия Зелфира Трегулова каза, че след като бъде реставриран, шедьовърът на Репин ще бъде поставен зад специални бронирани стъкла.

Репин рисува „Иван Грозни убива сина си“ през 1883-1885 година. Картината е изложена за първи път през 1885.

Картината е била атакувана и преди. През януари 1913 г. 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава отново лицата на царя и сина му. Когато научил за посегателството, тогавашният пазител на Третяковската галерия сложил край на живота си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна