Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вандал повреди картината „Иван Грозни убива сина си“

Картината на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“

Руската полиция съобщи днес, че е задържала мъж, нанесъл сериозни повреди на една от най-прочутите картини на творилия през XIX в. художник Иля Репин - „Иван Грозни убива сина си“, в галерия в Москва, предаде АФП.

Вандалът използвал метален прът от загражденията в Третяковската галерия, за да счупи дебелото стъкло, което защитава творбата от температурни колебания. Стъклото пробило канавата, а при падането му пострадала и авторската рамка на картината. По щастлива случайност най-ценното в нея - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.

„Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син“, съобщи Третяковската галерия.

Инцидентът станал късно в петък, малко преди затварянето на галерията.

Вандалът - 37-годишен мъж от Воронеж, атакувал картината по „исторически причини“, съобщи ТАСС.

Полицията публикува днес видеозапис, в който той признава, че действал под въздействието на алкохол. Той заявява, че в бюфета изпил 100 грама водка. По принцип не пиел и алкохолът му подействал.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително.

Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.

Представители на руската държава от известно време лобират за реабилитиране на цар Иван Грозни, който управлява страната в периода 1547-1583 г., като печели прякора си заради бруталната си политика, включваща създаване на тайна полиция, масови репресии и екзекуции на хиляди хора.

Твърди се, че той убил сина си в изблик на гняв. Но през юни 2017 г. президентът Владимир Путин заяви, че тази история е „легенда“, използвана от Запада срещу Русия.

„Дали е убил сина си или не? Мнозина експерти казват, че не го е направил и че това е измислено от папския нунций, дошъл в Русия за разговори и опитал се да превърне православна Рус в католическа“, заяви той.

През октомври 2016 г. Русия откри противоречив паметник, първи по вида си на тиранина от XVI век в Орлов – град на около 335 км южно от Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!