Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дамян Дамянов: Управлението и организацията на здравеопазването са неадекватни

акад. Дамян Дамянов
Снимка: БГНЕС

Управлението и организацията на здравеопазването са неадекватни, каза в предаването "Нещо повече" акад. Дамян Дамянов от секция "Медицина" в БАН. Той коментира изразеното от премиера Бойко Борисов недоволство от начина, по който се харчат парите за здраве:

"В думите, които казва премиерът, има правда, има и неща, които аз не мога да приема и предполагам, че той или просто не е добре информиран, или е подвеждан за някои неща.

Ще кажа, че управлението, а и организацията на здравеопазването в България са неадекватни. Не може отговорна държава, в която парите, които ще се заделят за здравеопазване, да са лимитирани по някакъв начин, да поддържа 345 болници, при положение, че населението намалява. Това означава и 345 администрации, това означава и 345 различни апаратури, които държавата вероятно се напъва, за да снабди тези болници. Не ми го побира главата защо за частни болници трябва да се заделят публични средства и същевременно общинските болници, които стоят най-близко до населението, да бъдат подлагани едва ли не на геноцид и да са оставяни да загиват.

Оказа се, че болниците във Враца и в Ловеч са лошо и безотговорно управлявани. Абсолютно съм съгласен, но аз питам: те са управлявани само за половин – една година или няколко години? Нима настаняването на частни структури в държавни болници няма една 10-15-годишна история“? Нима местното управление в лицето на кмет, на областен управител, на общински съвет не са знаели за тази работа?  

131 са частните болници в България. Защо? Разумните градове, един пример в Холандия, в един от градовете има три болници с една обща администрация.

Говорим за електронно здравеопазване. Защо това електронно здравеопазване има 15-20-годишна история с поне три периода на пускане на конкурси, или недофинансирани или злоупотребени парите? Електронното здравеопазване е прекрасна форма за контрол на ниво болница, на ниво държава. Отговорната държава щеше да го направи това нещо отдавна.

Говори се, че корупцията я правят докторите, споделя министър-председателят. Аз съм лекар, на който му се налага всеки път да водя разговор с пациента какви консумативи са необходими и как той трябва да ги плати в болницата, къде да занесе парите. Защо цакаме болните? Ние прецакваме сами пациентите си. Там някъде стои една Национална здравна каса, там някъде стои едно държавно управление, което трябва да упражнява непрекъснат контрол върху това. Защо не се въведе унифицирана листа на всички медицински консумативи и те да се закупуват за държавата?".

Дамян Дамянов обясни защо управляващите не се вслушват в доводите за подобряване на здравната система: 

"Има управленска немощ, недостиг на управленски възможности. Има и достатъчно сили, които да възпират доброто развитие и отстраняването на погрешните практики. Това е на всяко управленско ниво, има хора, които се стараят да коригират нещата. Има преобладаваща част от хора, които с цената на това, че не намират решение, с цената на това, че не прокарват решения, възпират провеждането на правилните решения. Дайте да си зададем въпроса защо електронното здравеопазване не намира решение в България. То е работа, както доказа Естония, за една година".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.