Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани протестират пред общината срещу построяването на завод за изгаряне на боклук

Евгения Ташева
Снимка: БНР

Недоволни софиянци се събират днес пред Столична община, за да протестират срещу построяване на завод за изгаряне на боклук. Заради него общината ще вземе заем от европейска банкова институции, а недоволните смятат, че технологията е остаряла и инсталацията ще бъде сериозен замърсител с фини прахови частици.

Евгения Ташева от сдружение „За Земята“ смята, че има шанс обществото да застане на страната на протестиращите. 

„За моя огромна радост вече хората започнаха да чуват, че това се случва, защото доскоро мисля, че имаше масово незнание по въпроса. Сега, за щастие, завесата малко се вдигна и може би поради чувствителността, заради лошото качество на въздуха някак си направи впечатление, че има и такава идея. Така че за мен шансовете обществеността да застане на страната на несъгласните са огромни, но просто наистина има гласност“, каза тя.

Ташева обясни, че и сега много отпадъци в столицата се горят, а не се рециклират.

„Това, което в момента правим в София е, че масово си събираме смесено отпадъците. Масово преобладават сивите контейнери за смесени отпадъци, тук-там има и цветни контейнери за разделно събиране, а и съдържанието е почти еднакво на двата вида. Докато липсват тези два елемента - справедлива такса смет на количество и удобно разделно събиране, ама наистина до вратата на всяка етажна собственост, докато имаме тези  анонимни улични контейнери е много трудно - първо да се присъединява индивидуалното потребление, да се наказват нарушителите“, посочи тя.

Смесеното събиране означава, че те неминуемо трябва да минат през поне една поточна лента, за да бъдат отделени опасните, големите и рециклируемите материали, но тъй като камионите, когато събират отпадъка, те всичко компактират с една преса и смесването всъщност става необратимо. Затова ефективността на завода за отпадъци край Гара Яна е много ниска, ако гледаме колко изкарва той за рециклиране, изкарва не повече от 10% от материалите.

И органичният отпадък – храните, растителните материали, всичко това е поне 20% от целия ни боклук Това не е много и всичкият този органичен отпадък бива изсушаван, дори за сметка на потребление на ток и т. н., за да бъде в един момент изгорен. Дори в момента столичните отпадъци се горят, но не в града, а в циментови пещи в страната, които имат разрешително за това“, каза тя.

Ташева коментира и аргумента, че чрез изгарянето в ТЕЦ „София“ ще се осигури енергия за гражданите. 

„Транспортирането на отпадъците е включено в момента в такса смет и всеки който е данъкоплатец в този град я плаща, но не всеки, който плаща такса смет е абонат на Топлофикация. И тук стигаме до момента, че както столичното предприятие за третиране на отпадъци, така и Топлофикация, са общински И става един много странен обмен на средства или на материални активи. Това гориво от отпадъци, доколкото разбирам, няма да бъде заплащано от Топлофикация, т. е ще й бъде доставяно безплатно. Което значи една скрита или не толкова скрита фирма на субсидиране на всички, плащащи данъци в града към всички абонати“, каза Ташева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени