Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест пред здравното министерство

От здравното министерство увериха, че се работи по казуса за трансплантациите на български граждани в клиниката в Австрия и проблемът най-вероятно ще бъде решен до две седмици

| обновено на 29.05.18 в 14:37
Снимка: БГНЕС
Пациенти с белодробни заболявания и техни близки излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Акцията, която премина под надслов „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?“, е провокирана от отказа на единствената европейска клиника във Виена да приема за белодробни трансплантации български граждани. Според пациентите заради подобни откази вече трима души са починали. От здравното министерство увериха, че се работи по въпроса и проблемът най-вероятно ще бъде решен до две седмици.

В момента чакащите за белодробни трансплантации са 16 души. Протестиращите се опасяват, че ако не бъдат взети спешни мерки, някои от тях могат да не дочакат необходимото им лечение. Момчил Димитров, който е с трансплантиран бял дроб, обясни какво го е мотивирало да дойде на протеста:

"За да подкрепя другите, които имат нужда от трансплантация. Аз бях като тях преди година и половина и ако не получих този шанс, можеше да ме няма сега в момента. Непрекъснати проблеми в министерството, все някой документ не пристигаше, непрекъсната кореспонденция с клиниката във Виена. В 21 век, когато има имейли, едно писмо пътуваше около две-три седмици до Виена и обратно".


Тодор Мангъров от асоциация "Пулмонална хипертония" обясни, че от година и половина на български граждани не се извършват белодробни трансплантации в клиниката във Виена. Каква е причината за това според австрийското лечебно заведение: "България не е член на фондация "Евротрансплант". Ние попитахме Министерството на здравеопазването защо не е подновило договора си и от министерството отговориха, че договор с фондация "Евротрансплант" има - действащ, безсрочен", каза Мангъров.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков увери, че се работи за решаването на проблема и че договорът с австрийската клиника е прекратен есента. На въпрос, защо не е подновен, той отговори: "Страните, които са членове на "Евротрансплант", пазят органите за техните граждани".

Договорът с австрийската клиника ще бъде подновен, увери изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова. Дотогава българските пациенти, които имат нужда от белодробни трансплантации, ще бъдат приемани в клиники във Франция и Англия, с които се водят преговори в момента. "Няма да позволим, докато се възстанови това нещо, да загуби някой шанса си за живот", подчерта Симеонова.
След заседанието на Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев също коментира темата:

"За най-спешните случаи сме влезли в преки контакти с няколко болници в Австрия, Германия, Франция, Великобритания, за да може да уточним условията и тези хора, които се нуждаят от най-бърза трансплантация, да може да им се направи такава".

Кирил Ананиев допълни още, че министерството работи по обучението на кадри в две български болници, които да могат да извършват такива белодробни трансплантации.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Андрей Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна