Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелина Бонева: Цел за здравеопазването е качественото лечение, а целта на здравната карта са икономиите

| обновено на 29.05.18 в 10:24
Снимка: БГНЕС

Проектът за нова здравна карта, освен че не е изпипан, е изключително конфликтен и опасен за пациентите. Това заяви в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт" Ангелина Бонева - член на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Тази карта цели просто да генерира поредните икономии. А тук трябва да говорим за качество - за качество на живот и качество на лечение. Не можем да делим нещата", допълни тя.

От Центъра са категорични, че нито едно от притесненията им, изразени по време на общественото обсъждане не е било отразено във финалния проект.

Новата здравна карта ще ангажира пациентите дори повече с доплащания, категорична е Бонева:

„Тоест тя ще ви лиши от всичко, което дотук дори сте имали шанс да го направите. Кой печели от цялата тази работа като генерират икономии, на чий гръб.

Българският пациент е най-плащащият в цяла Европа - над 50 процента пациентът вади от джоба си, независимо дали ще бъде за лечение, дали ще бъде за диагностика, дали ще бъде за лекарства. Цялото това недомислие с препоръките, че трябва да намалим това доплащане на 15% вие как го виждате? С нова здравна карта, която ще продължи да генерира лимити?!"


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна