Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харизанов: Логично е руският режим да продължи да бъде атакуван отвън с икономически мерки

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Големият европейски интерес към поредния мандат на Путин е малко странен, но е факт. Очаквам при посещението на Борисов в Москва да има и европейски послания, каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Той изтъкна, че още преди месец в Института са знаели за предстоящата визита на премиера в Русия.

„Не знам точно какви биха били посланията, които, като председателстващ ЕС г-н Борисов би могъл да отправи към Русия, след интензитета на последните посещения там. След начина, по който г-жа Меркел и г-н Макрон разговарят с президента Путин, след заявения нов интерес на френски компании към руски енергийни проекти в Русия и близостта, която демонстрират помежду си френския и руския президент на икономическия форум в Санкт Петербург… на мен наистина ми е интересно с какво цялата тази топлота в техните отношения може да бъде надградена от България“, каза Харизанов.

Има тълкувания, че външна политика на президента Тръмп „побутва“ Европа да подобри отношенията си с Русия, коментира Харизанов. Едната версия е, че имитирайки търговски войни и утежняване на санкциите, Тръмп разширява влиянието на Путин, стимулирайки европейските лидери да преразгледат отношенията си с Русия.

„Другата версия, която по-скоро споделям, е, че Европа тепърва ще усети минусите от силата на руската политика и руските амбиции. Мисля, че самият ЕС много скоро ще преразгледа за пореден път отношението си към руската страна, особено на фона на нейните външнополитически амбиции. Полша вече показва първи стъпки в това отношение“, каза той. 

Експертът очаква развитие по „Северен поток 2“, засилване на американското присъствие в Полша и задълбочаване на санкциите към Русия.

„Политическата логика на събитията е руският режим да продължи да бъде атакуван отвън с икономически мерки и със санкции заради случилото се в Крим и заради продължаващите опити за изключително подмолна външна политика на Русия в рамките на Европейския съюз, която цели увеличаване на напрежението между отделните държави“, каза Харизанов.

Според него съставът на делегацията на президента Радев при визитата му в Москва изглеждал „скромен“.

Сериозен интерес към АЕЦ „Белене“ има от страна на китайски инвеститори, което кара и руската страна „да бъде амбициозна по отношение на довършването, евентуално, на този проект“, смята Харизанов.

„Продължавам да съм скептичен по отношение на този проект. Не съм сигурен доколко размразяването на мораториума ще доведе до успешни преговори с участниците. Продължавам да съм скептик, че този проект изобщо ще се довърши. От това, което съм чел, нуждата от тази мощност някак ми убягва за момента“, каза той.

България има интерес към директни газови доставки, но предвид състоянието на „Газпром“ Харизанов остава „умерен скептик“, че Русия има възможност да финансира трасе по дъното на Черно море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени