Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще осигури спасители за 9 от близо 50 неохраняеми плажа в област Бургас

Снимка: БГНЕС

За 9 от близо 50 неохраняеми плажа в област Бургас ще бъде осигурено водно спасяване от държавата. На повечето места сезонът ще бъде открит на 1 юни. 

"Средствата не стигат, за да покрием всички неохраняеми плажове - затова осигуряваме спасители за най-посещаваните", поясни заместник областният управител Владимир Крумов. Сред  тях са Корал, Иракли, Шофьорският плаж и други:

"На пост се охранява от двете страни на поста по 50 метра - тоест една плажна ивица, примерно като плаж Алепу, или така нареченият Шофьорски,  както си го знаем ние, тя е над три километра ивицата там, ние там ще сложим два поста".

"Шест спасителни поста ще бъдат разположени на плажа в бургаския квартал "Крайморие", поясни неговият наемател Николай Димитров. Достъпна среда е изградена за хората с  увреждания та.

"Ще могат  да ползват санитарния възел без придружител, както и да слезнат до морето, а също тук ще обособим зона, специална за тях и съответно чадърите и шезлонгите, които ще бъдат, ще бъдат пазени само за такива хора, в близост до пътеката".

Един от най красивите плажове в областта - Силистар е готов да посрещне първите туристи. От първи юни ще бъдат назначени двама спасители, а месец след това броят им ще бъде увеличен. Пунктовете ще са общо четири, каза управителят на фирмата-концесионер Стойчо Монев. Всяка година обаче туристите са притеснявани от частници, които събират пари за паркинг в местността.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени