Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Обител на волността” от Ринг Ларднър

В Радиотеатъра – отново премиера, 3 юни от 16 часа

Ринг Ларднър
Снимка: commons.wikimedia.org / White Studio

Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес.  
Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.

Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.
Приятно слушане!

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.