Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборникът "Румян и змията“ от Марияна Фъркова - приказки за живота на днешните роми

Вълшебни приказки за живота на днешните роми разказва сборникът с разкази на Марияна Фъркова „Румян и змията“. Книгата ще бъде представена от 19.00 часа в „The art foundation“ на улица „Дякон Игнатий“ 19 в София заедно с музиката на Мартин Любенов. Редакторът на изданието Александър Донев, познат предимно от света на киното, сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че актрисата Наталия Цекова ще прочете откъси от книгата:

„Потърсихме участието на артисти от ромската общност, защото тези истории нямат ограничен адресат. Те са универсални истории, но доколкото това е една от редките книги в българската литература и българското книжовно пространство, която се опитва да проблематизира по наистина художествен, словесен, литературен начин ситуацията на ромските общности, беше важно как хората отвътре възприемат образа, който е създала Марияна“.

Авторката допълни:

„Надявам се, че прочитът им ще бъде правилен - в посоката, в която така аз имам някакви надежди - че съм успяла да ги поизвися малко, вкарвайки такива елементи, от които те да се почувстват не унизени, а едни от нас. Ромите са много интересна общност – музиканти, артисти, хора на духа, на веселието на живеенето ден за ден. Те ме научиха на по-жизнерадостно отношение към живота“.

Част от героите са вдъхновени от разкази на очевидци, други – измислени, а трети са заимствани от други литературни произведения. Имената им са автентични за общността.

Александър Донев е категоричен, че жените ще се окажат двигател на промените в ромската общност, защото винаги най-потиснатите и най страдащите са двигатели на революциите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени