Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Здравната карта е инструментът, който формира здравната политика на държавата

Д-р Спас Спасков: Здравната карта е един чудесен инструмент за управление, но той не е инструмент за разплащане

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Здравната карта е инструментът, който формира здравната политика на държавата спрямо здравните нужди на гражданите, а не спрямо бизнес интересите на различните икономически групировки с интерес в здравеопазването. Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" бившият министър на здравеопазването Петър Москов:

"България е единствената държава в Европейския съюз, която няма такъв функциониращ инструмент, с който държавата да реши въпроса да противодейства на това парите за здравеопазване да се източват в търговски схеми. По никакъв начин здравната карта не налага икономии. Огромна част от пациентските организации, огромна част от съсловните организации всъщност са функция точно на тези икономически интереси, за които здравеопазването е търговия, а не процес от националната сигурност на нацията, защото образованието, здравеопазването и сигурността всъщност представляват основните жалони, с които една държава предполага бъдещето на следващите поколения на страната. Огромна част от пациентските организации в България са функция или на болнични лобита, или на фармацевтични компании и за това има ясни данни, но не е въпросът в това кой за какво се бори. Въпросът е в това, че такъв инструмент е абсолютно наложително. Тук не става въпрос за икономия, тук става въпрос за ефективност. Всяка една държава в Европа е направила така, че парите, които се дават, да отиват за лечението на хора, а не да отиват ефективно в сметките на инвеститори".

Здравната карта е един чудесен инструмент за управление, но той не е инструмент за разплащане. Това подчерта за "Хоризонт" д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов“:

"Това, което се прави в момента и се очаква да се случи, е пред здравната карта да се ограничат приходите на лечебните заведения, намалявайки броя на леглата, което до известна степен е парадоксално, тъй като разплащането от Здравната каса върви заради преминалите пациенти. Практически леглата нямат значение, важно е колко пациенти минават през тези легла, защото по този начин става плащането. Твърде възможно е при такъв тип регулаторни механизми да се ограничат плащанията, това е страхът и на Лекарския съюз, и на лечебните заведения, както някога се говореше за голямата полза от клиничните пътеки, които са чудесен инструмент за оценка на качеството на работата в болниците, но бяха превърнати във финансов инструмент. Сега един чудесен инструмент като здравната карта би могъл да бъде превърнат отново във финансов инструмент и всъщност оттам идва страхът на лечебните заведения и на Лекарския съюз".

Цялото интервю с Петър Москов и д-р Спас Спасков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна