Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният панаир на книгата тази година е на открито пред НДК

Снимка: БГНЕС

Традиционният пролетен базар на книгата започна пред Националния дворец на културата. Тазгодишното му издание ще се проведе на открито. Организатор е Асоциация "Българска книга".

Най-голямото пролетно книжно изложение у нас, ситуирано в парка между булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий", ще продължи до неделя, 3 юни. На панаира се представят близо 100 български книгоиздатели и книготърговци.

В рамките на шестте дни на изложението на специално изградена сцена до шатрите с книги са планирани премиери на книги, четения и срещи с български и чуждестранни автори. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма предстоят десетки срещи с автограф с български писатели и поети.

Пред "Хоризонт" Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" отбеляза:

"Мащабът на изложението ще бъде подобен на мащаба, който е при провеждането му в НДК, както читателите са свикнали. Литературното покритие е много разнообразно. Естествено във фокус е художествената литература - както преводна, така и български автори. Много добре ще бъде представена детската литература, има обаче и научно-популярна, образователна, учебна литература. Постарали сме се да покажем абсолютното разнообразие на българския книжен пазар и всеки читател да намери това, което му е необходимо и търси."

Според столичния кмет Йорданка Фъндъкова провеждането на изложението на открито в централно градско пространство дава шанс за увеличаване на потенциалните читатели. По думите й, изследванията през последните години показват, че София е четящ град, а софиянци имат вкус и усет към книгата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени