Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо – Среща с Малгожата Грембска-Кулов

БНР Новини
Малгожата Грембска-Кулов
Снимка: Емил Николов

Ако не сте от региона и не пътувате често до Покровник, Мощанец или Дамяница, имената на селищата може и да не ви говорят много. Те са част от голямата изненада за почитателите на археологията. Може би малко и за самите учени, поне до началото на мащабните строителни работи по ЛОТ 3 на АМ „Струма”, предхождани от сериозните археологически проучвания. Чудото вече е факт: разкрито е изключително богатство от находки по трасето на автомагистралата, преминаваща през територията на Благоевградска област. Над 400 от най-впечатляващите артефакти влизат в изложба „Автомагистрала Струма – пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически проучвания по  ЛОТ 3.”
Покровник и Мощанец са антични и късноантични селища от III-VI в. Дамяница е праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.), а находките са групирани в 5 теми: жители, занаяти, мода, ритуали и знаци. Затова като съвсем естествен идва и надсловът по известната фраза на Публий Теренций „Аз съм  човек и нищо човешко не ми е чуждо”.

А как живеят самите учени, които обикновено остават встрани от общественото внимание? Какво ги радва, какво ги тревожи, вълнува? И как родената в Полша археоложка Малгожата Грембска-Кулов свързва професионалната и личната си съдба с  България? – Да чуем интервюто, излъчено в предаването „А сега накъде?”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени