Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Георгиева: Заради регламента има проблем във Фонда за лечение на деца, в аптечната мрежа и объркване сред пациентите

Експерти: Да бъде удължен срокът на общественото обсъждане на проекта за изменение на закона за личните данни

Доц. Любомир Киров: Няма критерии, по които да предложим вариант на действие, който да осигури защита на личните данни

От 25 май влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.
Снимка: БГНЕС

"Има много неприятни емоции сред лекарите по отношение на новия регламент. Има притеснение, възмущение, объркване, защото няма достатъчно яснота". Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас на доц. Любомир Киров в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Аз бих попитал къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел? Какво са казали и какво са направили? От 2012 година насам пак имаше за работата с личните данни и при нас една голяма част от нещата са такива каквито трябва  да бъдат, без да пречат на работата. Ние ползваме софтуер, защитен с парола, която е персонална. Естествено там, където си съхраняваме и огромните купища хартия, които сме принудени по закон да съхраняваме, също са в нашите кабинета, сгради, и охранявани, заключени. Всичко става със съгласието на нашите пациенти, които избирайки ни се подписват лично“, обясни той.

Според доц. Киров е необходим ясен регламент: „Така както е разписано в документите се дава възможност ние да предложим някакъв вариант на действие, което да осигури някаква защита на тези данни. Ние работим по въпроса в момента и ще го представим, но по какви критерии, например, Комисията по защита на личните данни, ще каже кое става и на кое трябва да се направи още нещо? Такива критерии ясни, поне ние, никъде не сме видели ясно разписани. Това е проблем“.

По думите му, НЗОК също е потърпевша от този регламент.

Доц. Киров смята, че удължаването на срока до 30 май на общественото обсъждане на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни, който въвежда  у нас мерките за изпълнение и прилагане на новия еврорегламент, не е достатъчно:

„Има много неясноти и не съм убеден, че нещата ще се случат веднага. Това изисква време, както и за Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни. Мисля, че този срок трябва да бъде още удължен по простата причина, че все още не са ясни базисни неща, свързани с него, за да могат да се правят адекватните коментари. Много важно е каква е целта на всичко това. Според мен трябва да има мерки срещу тези, които крадат тези данни и злоупотребяват с тях. В края на краищата ние сме едни обикновени хора. Щом могат да се хакнат и да се крадат данни от Пентагона или такива сериозни инстанции, какво остава за нас?“.

Пред БНР председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов хаосът се дължи на презастраховане и незнание.

Пенка Георгиева, председател на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб" посочи, че заради регламента има проблем във Фонда за лечение на деца, в аптечната мрежа, объркване сред пациентите, а неяснотите създават и предпоставки за нови измами.

Тя алармира, че има много тревоги сред пациентите: „Обаждат се пациенти от цялата страна разтревожени за това какво се случва с личните им данни, как ще се подават, как няма да се подават декларации. Разтревожени са особено от по-малките селища, по-възрастните хора. Хората не могат да разберат как ще бъдат защитени и осигурени в здравеопазването“.

„Вина за всичко това имат нашите евродепутати, които знаят доста отдавна, че този регламент предстои, вина имат нашите депутати от здравна комисия, които трябваше да изработят правила, вина има и ръководството на Министерството на здравеопазването, че не осигури правила, регламенти и информационна кампания за пациентите, за да знаят предварително какво се случва, какви правила има и как трябва да защитават информацията си“, посочи Пенка Георгиева.

Тя също смята, че трябва да бъде удължен срокът за обсъждане на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени