Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хвостохранилищата към старите мини в по-голямата си част са рекултивирани и се наблюдават

Снимка: БГНЕС

Кой и как стопанисва закритите мини и хвостохранилищата? Закритите големи рудници в Източните Родопи са четири. Навремето те са стопанисвани от "ГОРУБСО", но след демократичните промени са затворени заради лоши икономически показатели. В момента те са собственост на държавата и за тях отговаря Министерството на икономиката и енергетиката. Никой обаче не знае кой ги стопанисва и кой следи за тяхното състояние. Според специалисти това би трябвало да се поеме от областните управи, но засега те нямат такива задължения. 

Рудодобивът в Родопите започва през 30-те години с отриването на рудник "Страшимир" в Мадан. Това е началото на създаденото през 40-те години предприятие "ГОРУБСО". Направените в този период проучванията на български и руски геолози откриват 40 находища в Родопите. Едно от тях е край ардинското село Еньовче. Повече от половината местни жители са се трудили в мина, спомня си кметът на селото Недко Узунов:

"Само сутринта на първа смята идваха над 320 души, стичаха се да работят, а то се работеше на непрекъснат режим".

С настъпването на демократичните промени рудникът е закрит. Мината е обезопасена, а входът към галериите – бетониран. Според кмета на Еньовче няма опасност за местните хора.

"Те, водите, са заустени още при самата ликвидация. Няма откъде, няма хвост, няма такива неща".

В селото обаче още помнят как земята над галериите е пропаднала 23 декара от селското землище и била оградена с бодлива тел и обозначена с надпис "Преминаването - опасно за живота". Местните хора разказват, че опасните ями са погълнали не едно животно. Сега тези пропадания са спрели и земните пластове са спокойни.

Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, даде информация за поддържането на хвостохранилищата към закритите мини:

"Това, което мога да кажа за бившите държавни дружества преди приватизационния период, за тези, които не работят вече и съответните към тях хвостохранилища, са рекултивирани и с решение на Министерския съвет са под наблюдение. Освен че тези терени са рекултивирани, тоест не представляват опасност за околната среда и биоразнообразието, за тях ежегодно се прилага програма за мониторинг и наблюдение за техното техническо състояние. Съществуват терени, които също са рекултивирани, стари хвостохранилища в много далечен етап на добив и изграждане. Всички работещи хвостохранилища са в рамките на действащите концесии и съответно  и съответния концесионер полага грижите на добър стопанин".

През последните 11 години не е имало случай на изтичане на замърсяване от закритите мини в района на Маджарово, съобщи кметът Милко Армутлиев:

"Ликвидацията, която беше извършена в община Маджарово, основно беше на два рудника – това са рудник "Капитан Петко войвода" и рудник "Арда". Това са рудници, в които се добиваше оловно-цинкова руда и малко мед, малко злато, малко сребро. В момента тези мини са напълно ликвидирани, рекултивирани голяма част от тях. Хвостохранилището, което поемаше отпадъка от флотационната фабрика, също. Хвостохранилището за период, в който аз съм тук, от 2007 година досега сме нямали никакви проблеми с него".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна