Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: 2 милиона бездомни кучета чакат гостите за Световното

Снимка: Иванка Петрова

В 11-те руски града, в които ще се играят мачове от Световното първенство по футбол, има около 2 милиона бездомни животни, предимно кучета и котки и руските природозащитници се опасяват, че те ще бъдат избити, както стана преди началото на Олимпиадата през 2014 в Сочи, пише британският „Гардиън“.

Изданието е сметнало, че властите в Русия ще похарчат близо 10 милиарда рубли (около 137 милиона евро), за да се справят с проблема.

На среща с природозащитници вицепремиерът Виталий Мутко ги е уверил, че кучетата няма да бъдат убивани, а ще бъдат изградени приюти. Природозащитниците обаче са скептични и посочват, че е по-реалистично да се очаква, че животните няма да бъдат стерилизирани и няма да се полагат грижи за тях, понеже е по-евтино да бъдат убити, а останалите пари просто се присвояват.

Владимир Бурматов, председател на парламентарната комисия по екология и околна среда, разказва, че условията в кучешки приют в Екатеринбург са ужасяващи – кучетата са гладни и студуват и че да се грижи за кучетата в града е избрана фирма, чиято основна дейност е събирането на боклука.

Природозащитниците са събрали над 2 милиона подписа с искане президентът Путин да отмени договорите на фирмите, които трябва да решат проблема с бездомните кучета, защото смятат, че те са извор на корупция и че в крайна сметка животните ще бъдат избити, но Путин, който обича да парадира с любовта към кучетата, не е отговорил, пише още „Гардиън“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна