Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън с първа изява след оттеглянето си, Тръмп нападна Камала Харис

Снимка: БТА

В първата си публична изява след оттеглянето си от кандидатпрезидентската надпревара в Съединените щати Джо Байдън аргументира решението си. В обръщение от Овалния кабинет в Белия дом 81-годишният Байдън заяви: "Почитам тази служба, но повече обичам страната си. За мен беше чест да служа като ваш президент. Но защитата на демокрацията, която е заложена на карта, мисля, че е по-важна от всяка титла", заяви Джо Байдън.

Той допълни, че в оставащите шест месеца от президентския си мандат ще работи за намаляване на разходите за работещите, за растеж на икономиката и ще се бори срещу политическия екстремизъм и насилието.

Байдън призова американските избиратели да гласуват за вицепрезидента Камала Харис, която, по думите му, е опитна и способна и ще бъде добър лидер на Съединените щати.

По-рано кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп нападна Харис и я определи като „ултралибералната движеща сила“, която трябва да носи отговорност за политиките на администрацията на Джо Байдън по отношение на имиграцията. Според Тръмп Харис е най-либералният политик, избиран някога в американската история: „Ако Камала Харис влезе, тя ще бъде най-радикалният, крайноляв екстремист, който някога е окупирал Белия дом, умножено по десет. Никога не е имало лунатик като нея в Белия дом, а сме имали някои доста лоши“, каза бившият президент на събитие, проведено в Шарлот, Северна Каролина - един от щатите, смятани за решаващи за спечелването на президентските избори на 5 ноември.

Проучване на Reuters/Ipsos показва, че при евентуална надпревара между двамата Харис има незначителна преднина от два процента пред Тръмп – 44% срещу 42 на сто. Според анкета на CNN Тръмп води пред Харис с 49% срещу 46%.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна