Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния тараши австрийска фирма в разследване за нанесени щети за 25 млн. евро

Една от акциите на румънската полиция в рамките на разследването.

Румънската полиция провежда днес обиски в две фабрики на австрийката компания „Холциндустри Швайгхофер“ в рамките на дело за нелегална търговия с дървесина, щетите от която се оценяват на 25 милиона евро, предаде БТА.

Прокурори от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) и полицаи започнаха акции тази сутрин във фабриките в градовете Ръдъуц и Себеш, съобщи Медиафакс, позовавайки се на съдебни източници. Извършват се обиски в 23 обекта в окръзите Алба, Сучава, Хунедоара, Брашов, Бихор и в Букурещ, включително фирмени офиси, дирекции за горско стопанство, служби за охрана на горите, както и в частни домове.

„До момента са идентифицирани и отведени в прокуратурата 10 лица. От разследването стана ясно, че лицата от ръководството на визираното търговско дружество от 2011 г. до сега са координирали дейности по покупка на дървесина от иглолистни видове, добита от нелегална сеч, и са участвали във фалшифициране на обществени поръчки от множество доставчици от почти всички гористи зони в Румъния“, се посочва в съобщение на Главния инспекторат на румънската полиция.

Компанията „„Холциндустри Швайгхофер“ заяви, че ще предостави на разположение на властите всички необходими за разследването информации, като уточни, че не е уведомена за предмета на разследването. Компанията напомни, че от началото на годината прилага план за борба с нелегалната сеч.

„Компанията е инвестирала 1 милион евро в увеличаване на сигурността на снабдителната верига чрез мерки, които превишават законовите изисквания и действащите регламенти в Румъния. Една година след прилагането им компанията оповести резултатите от тези мерки“, заяви фирмата в прессъобщение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна