Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Тасев: Ще има суровина за "Турски поток“, защото има вече построена тръба

Васко Начев: Не мисля, че има някакъв сериозен шанс да се реализира проектът "Български поток“

Проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

Ще има суровина за "Турски поток“, защото има вече построена тръба. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" енергийният експерт професор Атанас Тасев:

"Турция и Русия подписаха споразумение за съвместно изграждане на тръбата до българската граница, което вече означава, че почти е решен въпросът. Спорният въпрос е дали тези количества газ, които ще дойдат на турско-българската граница ще се транзитират през нашата страна при определени условия или ние ще станем купувач на тези количества газ и съответно ще се разпореждаме с руската страна, но това няма да бъде транзит, защото през нашата страна ще минава по наша транспортна система, която ще бъде развитие на транзитната система, ще напълни с газ очакваното пресушаване на газотранспортни системи, така че в момента ние решаваме задача минимум, която е по някакъв начин отново да напълним тръбите, а задачата максимум е наистина да бъдем и оператор на тези количества газ. В момента, в който руснаците взеха решение да трансформират "Южен поток“ в "Турски поток“, казаха, че към 1 януари 2020 година Трансбалкански газопровод спира своето функциониране. Нашите тръби, компресорни станции, за които сме похарчили страшно много пари, остават празни. Единственият шанс е сега тази тръба да мине през нас".

Не мисля, че има някакъв сериозен шанс да се реализира проектът "Български поток“. Това коментира за "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев: Васко Начев

"Тези 15 милиарда, влизайки в България, няма накъде после да отидат, защото желание и възможности са две различни неща. Регионът няма потенциала, няма капацитета за ликвидност. Това е основният проблем, а иначе всички тези намерения звучат прекрасно и много хубаво, но реалностите са по-различни, т.е. няма какво да се прави този газ, влизайки в България, тъй като европейската част е пренаситена с доставки на природен газ. Аз съм силно скептичен, че проектът ще бъде реализиран".

Цялото интервю с Атанас Тасев и Васко Начев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна