Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкологията в София ще помага на пациентите си с арттерапия

Снимка: БГНЕС

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания ще помага на пациентите си с арттерапия, която ще включва изложба и конкурс за текст на песен. Арттерапията е в рамките на кампанията „Продължаваме“, която започва от днес. Всички инициативи ще се състоят на територията на лечебното заведение и ще са част от естетизирането на пространство в УСБАЛО чрез превръщането му в галерия, което ще бъде на разположение на пациентите и техните близки за провеждане на арт терапия. Победителите от конкурса за текст на песен ще получат шанса тя да бъде изпята напълно безвъзмездно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания. Кампанията има за цел да помогне на хората с онкологични заболявания и техните близки в трудния път на преодоляване на болестта, като им даде емоционална подкрепа и съпричастност. Също така да заостри вниманието на хората върху тези заболявания и да обогати здравната им култура с помощта и на специалистите ни, които ще запознаят с най-важната здравна информация болните хора и техните близки в „Училище за пациенти“ на УСБАЛО.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ директорът на болницата д-р Стефан Константинов обясни, че целта на кампанията е да допринесе за комфорта на пациентите на лечебното заведение:

„Никой не казва, че с арттерапията ние ще победим рака. Ние нямаме претенции, че с гледането на картини някой ще се излекува от рак или ще му се подобри състоянието. Ние говорим за душевното спокойствие, което в определена степен може да позволи на пациента да вземе по-мъдри решения, да приеме ситуацията по-нормално. Това в крайна сметка също е част от здравето, защото то не е само физическото състояние на пациента, но и психическото. От тази гледна точка арттерапията има своето място. Тя се използва в много клиники по света“.

„Вкарвайки творците, художниците, музиката, композиторите и певците, ние правим опит да върнем нещата към по-хуманното начало“, добави той.

Болницата организира и "Училище за пациенти": „То е начин, когато сравнително голяма група хора може да се събере, да зададе своите въпроси и да комуникира неограничено във времето, защото всички хора, които са претърпели дадено заболяване или операция, имат много въпроси“.  

Бистра Стойчева, модератор на картинната изложба, обясни как би повлияла тя на пациентите. По думите ѝ, пациентите харесват инициативата: „Не е необходимо да се разбира много от живопис, но ако една картина може да те докосне и да я почувстваш, ако един музикален звук те развълнува, няма нищо по-добро от това усещане. Всъщност това е и емоцията, от която всеки един от нас има нужда, за да продължи да мечтае“.

Евтим Чакъров е член на журито за текстове, от които може да се направи песен в подкрепа на болните от рак: „Тази сутрин получихме и първия текст за участие в конкурса, което е страхотно, защото, още преди да обявим началото му тази вечер, вече имаме текст. Той е на Петя от Бургас. Началото е поставено. Много мои колеги музиканти се обаждат със заявката да участват в записите и аранжимента на бъдещата песен“.

Текстовете могат да се изпращат от днес до 1 септември на мейл:


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна