Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителни дейности край плажа в Каварна преди летния сезон провокираха бившия кмет Цонко Цонев

На ръба на плажната ивица в Каварна има строителна техника, но Министерството на туризма не отчита нарушения на старта на сезона.
Снимка: Цонко Цонев

За строежи в близост до плажа в Каварна в навечерието на летния сезон сигнализира бившият кмет на града и настоящ общински съветник Цонко Цонев. Няма влязло в сила решение на Общинския съвет за удължаване на срока за строителство в зона А, което е трябвало да приключи до края на март, твърди Цонев. На сесия на Общинския съвет само двама души от ГЕРБ са подкрепили предложението за удължаване с мотив по-късно започващия в Каварна активен летен сезон. Останалите общински съветници от ГЕРБ са били против, но двата гласа са били достатъчни, за да мине това незаконно решение, впоследствие спряно от областния управител, разказа Цонев пред "Хоризонт".

"Още преди да влезе в сила решението, са започнали да копаят, областният управител го спира, тоест вече в момента и решение нямаме – те продължават да копаят. Това, което заварих, са багери, трактори, фадроми и камиони. Страшно строителство, поръчано от Община Каварна", обясни Цонко Цонев. 

"Официално се строи за облагородяване на морската зона в Каварна, но там има поставени огромни канализационни тръби за дъждовна вода, опрени в хотела на един господин, известен като Цуцко. И всъщност ще правят канализация на този хотел, ще я включват в рекичката да изтича. Моето мнение е, че просто прикриват държавните пари, които се дават, за една канализация на частен хотел и разкопаха всичко заради това", гласи версията на Цонев.

Цуцко е бил съветник на депутата в два парламента Живко Мартинов, известен още като Суджука. Описаната картина се случва само в района на хотела на Цуцко, категоричен бе бившият градоначалник:

"Никъде на друго място, на друг обект – на друг хотел, на друг ресторант, на друг магазин не се прави".

От Община Каварна са отказали участие в предаването "Хоризонт до обед", поканени да изяснят позицията на местната власт, а Министерството на туризма е изпратило до "Хоризонт" писмен отговор, в който се казва, че министър Николина Ангелкова е разпоредила експерти да проверят сигнала на Цонев. Инспекцията е установила, че на самата плажна ивица няма разположена тежка строителна техника.

"Министерството на туризма са нещо като наблюдатели от ООН. Те стоят и наблюдават какво става по плажовете в България", коментира Цонко Цонев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени