Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две демонстрации се проведоха в Истанбул тази вечер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шествията бяха посветена на петата годишна от протестите в парка "Гези" и на осмата годишнина от нападението над кораба "Мави Мармара".

Няколко хиляди души се събраха на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, за да отбележат годишнината от най-мащабните протести в турската история, които обхванаха почти цялата страна през юни 2013 г. Вълната започна от малък протест в защита на парка "Гези" в мегаполиса от застрояване и в демонстрациите в цялата страна в продължение на почти два месеца взеха участие няколко милиона души. 

За да предотврати струпването на протестиращи, полицията затвори парка "Гези" и централния площад "Таксим" и някои съседни пътища от около 16 часа. 

Фондацията за хуманитарна помощ (ИХХ) беше организатор на другата демонстрация по "Истиклял", посветена на десетте жертви на кораба "Мави Мармара". В нощта на 31 май 2010 г. израелски командоси щурмуваха в международни води конвоя от шест кораба с около 700 международни активисти на борда, които искаха да пробият блокадата на Ивицата Газа и да доставят хуманитарна помощ. 

Ръководителят на Фондацията на хуманитарна помощ призова за незабавно прекратяване на военното сътрудничество между Турция и Израел. Протестиращите скандираха, лозунги с искания Израел да се изтегли от Палестина и "Джамията Ал-Акса е нашата чест". 

За гарантиране на реда, на булевард "Истиклял" и неговите пресечки бяха разположени многочислени специални части на полицията за борба с безредиците, както и камионетки и водни оръдия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна