Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Добромир Банев: Вапцаров винаги ще изглежда много по-голям от нас

Добромир Банев
Снимка: личен архив

Хора, които наричат себе си творци, използват всякакви похвати, за да провокират скандал около себе си и да гонят някаква известност. Това каза поетът Добромир Банев, който гостува в студиото на „Хоризонт“, по повод разпространението на видеоклип, в който, по думите му, се обругава Никола Вапцаров:


„Всеки е в правото си да казва това, което мисли, да записва като песни това, което чувства, но трябва да имаш някаква морална спирка. Не може на гърба на Поетите с главно „П“ да си правиш такава реклама. Просто не е редно“.

Банев, който, освен поет е и юрист, смята, че от правна гледна точка няма проблем с критикуваната песен, но са необходими морални задръжки: „Не може да шепнеш едно от най-лиричните български стихотворения в песен от този жанр“, коментира той.


Поетът апелира към слушателите да не се влияят от обсъждания видеоклип и да не го възприемат като реклама, тъй като не смята, че това е "най-редният начин Вапцаров да достигне до хората, които, да кажем, не са чували за него“, каза Банев. Той изрази съжаление, че скандалът не е срещнал публична реакция от страна на големите телевизии и от институции като „Мюзик аутор“, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката.

„Вапцаров не само днес, винаги ще изглежда много по-голям от нас. И според мен трябва да бъдем смирени, независимо от това, че става дума за работа, за гонене на слава, на известност, на популярност и т.н. Човек трябва да има морални задръжки и да си знае мястото“, заключи поетът.


Запис на разговора на Лъчезар Цветков с поета Добромир Банев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна