Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия има ново правителство

Италианският президент Матарела (ляво) поздравява новия министър-председател Конти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Рим клетва положи новото италианско правителство. Новият министър-председател Джузепе Конти бе лаконичен: „Ще работим за по-добър живот на всички италианци“, заяви той, преди да сложи подписа си под указа на президента Серджо Матарела.

65-то правителство на Италия е коалиция между две антисистемни партии - движението „Пет звезди” и „Лига”. Те проведоха допълнителни преговори, след като президентът на страната Серджо Матарела отхвърли номинацията на еврокритика Паоло Савона за министър на финансите. Професорът по икономика сега заема поста министър по европейските въпроси. А финансовите дела на Италия са в ръцете на икономиста проф. Джовани Триа.

В кабинета влиза председателят на движението „5 звезди“ Луиджи Ди Майо, който е министър на труда и социалната политика. В предизборната кампания той обеща да ревизира намалените от предишното правителство пенсии.

Новите управляващи в Италия се стремят към опростяване на данъчната система, което на практика означава намаляване на данъците за редица социални прослойки. Друг акцент в правителствената програма е съживяването на италианската икономика.

Лидерът на популистката „Лига“ Матео Салвини заема поста министър на вътрешните работи. „Ще се занимавам не само с вътрешните работи, но и с облика на Италия навън“, обяви Салвини. „Омръзнаха ми италианските правителства, които просят помощи в Брюксел. Италианците повече няма да просят и никой не бива повече да си позволява да ни нарича мързеливци и паразити“, закани се лидерът на „Лига“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна