Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Туск и Юнкер поздравиха новото италианско правителство

Жан-Клод Юнкер и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минути след като новото правителство на Италия встъпи в длъжност, Кремъл разпространи изявление, в което руският президент Владимир Путин поздравява италианския премиер Джузепе Конте, предаде ДПА.

В изявлението Путин изразява надежда, че новото правителство в Рим "ще допринесе за развитието на конструктивно руско-италианско сътрудничество".

Конте, който е преподавател по право и е нов в политиката, беше избран от антиимигрантската партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" да оглави първото в Европа популистко коалиционно правителство.

Партия "Лига" поддържа близки връзки с Русия. Партийният водач Матео Салвини, който от днес е вътрешен министър на Италия, е посещавал анексирания от Русия Крим. 

Председателите на Европейския съвет Доналд Туск, и на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, също поздравиха новия премиер на Италия Джузепе Конте. 

Европейският съюз се нуждае "повече от всякога от единство и солидарност", заяви Туск, а Юнкер каза, че ще вземе под внимание предложенията му за съюза и ще подкрепя плановете му за реформи. 
 
Цели на оглавяваното от  Конте правителство са намаляване на данъците, по-големи социални разходи и преразглеждане на правилата на Евросъюза за бюджета и миграцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна