Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата с полъх от изток обедини президента Радев и премиера Борисов

Снимка: БГНЕС

Седмицата с полъх от изток обедини президента Радев и премиера Борисов около претоплени идеи за енергийни проекти. Заради това останаха висящи вътрешните дрязги за „теглене на каруцата към автокрация“ и обвиненията, че с „вдигане на телефона се обръща мнението на депутати“. И как иначе - почти към края на Европредседателството България трябваше да обяви нуждата си да остане поне на енергийната карта на Европа, макар и с подкрепа на руско-турски проекти.

На фона на идеите ни за енергетиката тази седмица експерти казаха, че ще има по-високи цени на тока, газа и парното, но и прогнозиран ръст на икономиката от 4,2% до края на годината - това бяха водещи акценти от вътрешните новини. Средното увеличение на тока за страната ще бъде около 2 процента. Поскъпването на природния газ пък се очаква да бъде най-малко 16 на сто.

Седмицата беше белязана още от серия от протести в здравеопазването на недоволни лекари от фалиращи болници, на родители срещу задължителната ваксинация. Пациенти с белодробни заболявания и техни близки поискаха България да направи така, че единствената европейска болница във Виена да продължи да работи с българи.

Тази седмица правителството прие вариант на Здравната карта. Но на този фон Здравната каса е на път да остане без управител. Камен Плочев изпрати писмо до Надзорния съвет, в което посочва, че още месец няма да може да изпълнява задълженията си.

Изборите в Галиче скараха БСП и ГЕРБ.

Партия „Воля“ пък поспори с парламента заради желанието си да спре проектите за модернизация на армията.

Кредитори запорираха сметките на БДЖ заради 40 милиона лева дълг, взет за погасяване на стари задължения.

Отбелязахме и Деня на детето със статистиката, че България е на 6-о място в Европейския съюз по употреба на наркотици от ученици.

В звуковия файл можете да чуете подробностите по тези и други теми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна