Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Велева: Трябва да се повишава медийната грамотност още от училище

Трябва да се повишава медийната грамотност още от училище, заяви в предаването „Преди всички“ Симона Велева, юрист и консултант по медийно право в Асоциацията на европейските журналисти.

„В днешното информационно общество трябва да се научим не просто да знаем много информация, а да сме критични към нея и да я проверяваме“.

Велева посочи, че в голяма степен фалшивите новини са насочени срещу политическите права на гражданите:

„Когато морето от информация те затрупва и ти казва, че има някакъв враг, но ти не можеш да го идентифицираш и да разбереш дали действително фактите, които се твърдят, са се случили – това променя цялото съзнание на обществото и внедрява един страх, а страхът винаги е свързан с контрол“.

Високите журналистически стандарти са принципи, които се възпитават, каза Велева и добави: "Медиите са общественият страж на обществото. Те са нашият индикатор, когато има проблем - той трябва да бъде отразен и гражданското общество да се алармира".

Велева коментира случващото се в Словакия след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му: „Това беше един повод на серия от събития, които показаха един по-голям проблем, който е характерен за всички общества в Европа. Похвално е, че гражданското общество в Словакия се събуди след този случай и започна редица протести, които доведоха до свалянето на министър-председателя, на вътрешния министър, на шефа на полицията и в обществените радио и телевизия редица журналисти излязоха със значки с облика на Ян, което доведе до тяхното неподновяване на договорите им. Миналата седмица стана ясно, че 12 видни журналисти в обществените радио и телевизия се обявяват против началника на медията. Това е проблем на цялото общество. Пътят за търсене на демокрация и плурализъм е когато критичните гласове намират своя отзвук. Вярвам, че тази акция в обществената радио и телевизия ще доведе до резултати“.

За инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна Симона Велева коментира: "Намирам за осъдително начинът, по който службите използваха тази инсценировка и обвиненията, които хвърлиха към руските служби, без да дадат обяснение или извинение. Тук се отваря голямата тема за свободата на словото в Европа изцяло. /…/ Не знам какви ще са последствията за него в професионален план. Излезе статия, че той всъщност се е „самоубил“, защото това прилича на историята за лъжливото овчарче. Случващото се в Украйна прилича на криминален филм от средата на 90-те години, а годината е 2018-а и живеем във време, в което достъпът до информация е даденост“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна