Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутат: Авторското право трябва да е разбираемо за всички, но не се върви в тази посока

„Авторското право трябва да стане по-просто, трябва да бъде разбираемо за всички. За съжаление, това не е посоката, в която авторско-правната реформа поема“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Юлия Реда – заместник-председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в ЕП и докладчик от страна на ЕП по реформата за Директивата за авторското право.
   

„Реформата беше повлияна от няколко много силни интереси от страна на различни творчески индустрии, а не от европейския общ интерес. Преди всичко немски издатели на новини имат много силно влияние върху немските политици в Брюксел. Смятам, че е наша отговорност да се противопоставим на този натиск и да бъдем сигурни, че реформата е в интерес на всички, а не само на малък брой заинтересовани лица.

За новите разпоредби в член 11 Юлия Реда коментира: „Най-засегнати от разпоредбата ще бъдат малките издатели на новини и голяма част от тяхната посещаемост се генерира от социалните медии. Очевидно е, че интересите са на големите немски издатели на новини. Напоследък се говори, че в ЕП евродепутатите от консерваторите дори са заплашвани да гласуват по определен начин по повод на член 11, за да могат да си осигурят в последствие позиции в ЕП“.

„Възможно е тези нови разпоредби да засегнат правото на изразяване и правото на достъп до информация. Това в особена степен важи за новото сродно право на издателите на новини – т.нар. „данък върху линка“.

Други спорни разпоредби са в член 13, който въвежда задължение доставчиците на интернет услуги, които боравят с потребителско съдържание, да разработват и въвеждат филтри за разпознаване и предварително триене на съдържание. По този въпрос Реда каза: „В момента има тясно мнозинство в това отношение в ЕП. Двамата български евродепутати Емил Радев и Ангел Джамбазки, които са във водещата комисия по правните въпроси, могат да играят много важна роля в случая. В зависимост от това те каква позиция заемат по отношение на филтрирането на съдържание, е възможно да се реши въпросът“.

Очаква се гласуването на директивата в Комисията по правни въпроси да се случи на 20 юни.

Ана Лазарова от Организацията „Цифрова република“ добави, че Радев и Джамбазки са „против“ член 11, но политическата им група е „за“ член 13.

„Надяваме се те да повлияят включително на становището на политическите си групи“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени