Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава отстраняването на щетите от проливния дъжд във Варненско

| обновено на 05.06.18 в 09:15

Във Варна продължава описването и отстраняването на причинените щети от проливния дъжд, паднал вчера над града. Подадени бяха сигнали за наводнени подлези и приземни етажи.
Комисия, назначена от кмета на град Аксаково Атанас Стоилов, ще обходи пострадалите от проливния дъжд райони на селата Куманово, Климентово, Орешак, Кичево и Осеново и ще направи оглед на щетите. Най-пострадали са къща с отнесен покрив в Куманово и още 12 къщи в покрайнините на селото, обясни Стоилов:
"Най-пострадалите, най-вече частни домове, има в село Куманово, след като е преминал поройният дъжд. След това се извило торнадо, което е тръгнало от посока Климентово и след това към Куманово и след това към Каменар, като в тези две населени места - Климентово и Куманово, има засегнати доста къщи. В Климентово има по-малко поражения, обаче има големи поражения от паднали големи дървета, които са отнесени. В момента сме изпратили бригади, екипи да работят, за да отстранят падналите клони".
От Аксаково ще търсят механизъм хората, пострадали най-много от бедствието, да могат да кандидатстват индивидуално за финансиране от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.
12 са къщите с нанесени щети от торнадото, разразило се вчера във Варненското село Куманово. Бурният вятър дори отнесе изцяло покрива на една от постройките, обясни в предаването ни "Преди всички" кметът на Куманово Иван Инджов:
"На 8-а улица. Целият покрив е извън строя! Беше на самата улица! Благодарение на община Аксаково в лицето на инж. Стоилов, веднага ми беше предоставен багер, който разчисти щети по земеделските земи. По информация на арендаторите, около 200 декара пшеница е ощетена и около 100 декара слънчоглед".
Очаква се комисии да оценят пораженията в селото, като минималното обезщетение за къща е около 300 лева, добави Инджов. В 10.00 часа кметът на Варна Иван Портних ще обяви на пресконференция информация за причинените от бедствието щети.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна