Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графитите "Символите на Сливен" посрещат и изпращат пътниците на автогарата в града

Снимка: Община Сливен

Панайот Хитов, Сините камъни, Кулата с часовника и други емблематични за Сливен места посрещат и изпращат пътниците на автогара Сливен от седмица насам. Графитите, изрисувани по стените на автогарата, са дело на Марко Марков, Иван Станев, Христо Георгиев, Крикор Папазян и Радослав Монев, които са студенти. Техен ръководител е Румен Бозуков. Композицията е озаглавена "Символите на Сливен " и е реализирана по проекта "Различни, но заедно" на Младежки дом - Сливен. 
Историята на графитите е древна, колкото човечеството. Първите познати подобни рисунки са оставени по стените на пещерите, обитавани от далечните ни предци. Днес мнозина казват, че графити художниците са вандали, за други това са автори на специфична градска култура, която все повече се усъвършенства и дори има своите герои – художникът Банкси например.
Румен Бозуков, който координира работата по графитите на автогарата в Сливен, изрази надежда изобразените от него Сини камъни да зареждат с позитивна енергия пристигащите и заминаващите от града, така както за истинските Сини камъни се говори, че носят енергиен заряд.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени