Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Таушанов: Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, а не в онкологията

Снимка: Архив

Най-голямата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания, защото ако в онкологията процентът на смъртност е 14%, то в сърдечно-съдовата хирургия са 65 на сто. Това поясни в интервю за предаването „Нещо повече“ Пламен Таушанов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите.

„В България се акцентира на химиотерапията, лъчетерапията, което не е най-важното, защото първо пациентът трябва да мине на онкокомитет. Успеваемостта на онкологичното лечение в България е от 20 до 30% по-лоша от тази в Европа. Докато в някои клиники, като тези в Хановер или Хайделберг, има на 100% успеваемост на лечението на определени диагнози“, каза той и подчерта: „Системата, финансирана от НЗОК, не се интересува от качеството на лечението“.

Таушанов добави, че за 2017 г. има извършени 500 тромболизи, а случаите на инсулт са 50 000, а на фона на това имаме 10 000 умрели от инсулт.

„Когато от спешните центрове виждат, че пациентът се нуждае от тромболиза, вместо да го закарат на второ или трето ниво по компетентност по неврология, го карат в местната болница и му правят какви ли не изследвания, докато стане вече закъснял за тромболизата и в много от тези случаи пациентите до един месец умират. Няма отговорност от спешния център, няма отговорност от лечебното заведение“, каза той.

Цялото интервю с Пламен Таушанов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна