Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пиратите умират млади" – книга за номадството и духовния път

Михаил Кунчев написа "Пиратите умират млади" за всички, които пътешестват, но не в географския смисъл, а в духовния.
Снимка: http://ciela.bg

"За четири години навъртях около петдесет хиляди кило­метра и категорично мога да кажа, че забележителностите, които видях, не струват нищо пред човешките истории, с които се срещнах. Нито Акрополът, нито пирами­дата Чичен Ица, Червеният площад, нито Заливът на костенурките или Джамията на шейх За­йед могат да ме накарат да се усмихна, когато се насиля да си ги припомня. Но пък хората, които срещнах там – определено." Това е написал в анотацията за книгата си "Пиратите умират млади" Михаил Кунчев.

"През последните четири години интензивно събирах истории. Имах много пътувания – от Балканите до Близкия Изток – страни като Оман, Бахрейн, ОАЕ, стигнах до границите на Ирак, на Йордания. В тази книга събрах историите на смелите мъже и жени, които срещнах по пътя си – всички бойци – някои професионални войници, други – бойци в живота, които се борят с ежедневните си проблеми", обясни Кунчев в предаването "Преди всички". 

Книгата съдържа както истории на професионални войници, които са се борили срещу „Ислямска държава“, така и на момче, което се ражда без три пръста на едната си ръка и става световен шампион по бойни изкуства. 

Според Кунчев, това е книга за всички, които пътешестват, но не в географския смисъл, а в духовния. "Пирати наричам хората, които не живеят по течението, а са хванали живота си в ръце", разказа авторът. Номадът, според Михаил Кунчев, не е човекът без дом, а онзи, който намира дом навсякъде, където има хора със сходни виждания за живота.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени