Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на еврото към двуседмичен връх след изказването на Петер Прает от ЕЦБ

Еврото поскъпна към двуседмичен връх спрямо щатския долар, след като главният икономисти на ЕЦБ - Петер Прает заяви, че инфлацията в еврозоната се приближава към целевото ниво на банката от малко под 2% и че на редовното заседание през следващата седмица европейските централни банкери ще дискутират евентуалния край на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения".

По-рано днес шефът на Бундесбанк и виден член на ЕЦБ Йенс Вайдман пък отбеляза, че пазарните очаквания за преустановяване на "количествените улеснения" до края на 2018-а година са правдоподобни.

Трябва да се има предвиди, че редица участниците на капиталовите пазари предполагаха, че ЕЦБ няма да започне тази важна дискусия на заседанието си на 13-ти и 14-ти юни с оглед на по-слабото от очакваното представяне на икономиката на еврозоната и на фона на несигурността около политическата ситуация в Италия, след като Апенините вече се управляват от популистка и антисистемна коалиция между движението "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига".

Днешното изказване на Петер Прает от ЕЦБ обаче изненада пазарните участници и допринесе за поскъпване на единната валута в началото на европейска търговия с оглед на подновени очаквания за повишаване на лихвените ставки към средата на следващата година. Инвеститорите на паричните европейски пазари вече оценяват на близо 90% вероятността за повишаване на основната репо лихва на ЕЦБ през юли 2019-а година. Шансовете пък за подобно решение на заседанието на централната банка през юни 2019-а година вече се оценяват на около 70%, след като по-рано тази седмица те бяха едва около 50 на сто.

                                                                                                                Графика на евро / долар

Снимка

Еврото нарасна с 0,4% към двуседмичен връх от 1,1770 долара (най-високо ниво от 23-ти май), след като в края на предходния месец (на 29-и май) то удари 10-месечно дъно около 1,1510 нивото отчасти като резултат на италианската политическа криза. Само в рамките на настоящата седмица единната европейска валута вече поскъпва с около 0,8% спрямо щатския долар.

Еврото поскъпва и към 9-дневен връх от 1,1590 швейцарски франка и към двуседмичен връх от 129,57 японски йени. Спрямо британската лира то продължава да се търгува без съществени изменения около 0,8760 нивото, но в същото време паундът поскъпва към двуседмичен връх от 1,3429 долара, продължавайки да намира подкрепа от вчерашно силно проучване на агенция Markit за бизнес активността в сферата на услугите на Обединеното кралство през месец май.

В сряда зелените пари губят позиции и спрямо австралийския и канадския долари.

Австралийският долар поскъпва с 0,5% към 6-седмичен връх от 0,7671 щатски долара с оглед на по-силен от очакваното растеж на икономиката на Австралия в началото на годината. БВП на Австралия се повиши през първото тримесечие с 1,0% спрямо края на 2017-а година, когато нарасна с 0,5% (възходяща ревизия от повишение с 0,4%), отбелязвайки най-здрава експанзия от последното тримесечие 2011-а година. На годишна база австралийският БВП нарасна с цели 3,1% след повишение с 2,4% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидно повишение от седем тримесечия насам. Осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромен икономически растеж с 0,9% на тримесечна и с 2,8% на годишна база.

В същото време канадският долар възстанови част от загубените позиции спрямо американския си събрат, след като финансовият министър на САЩ Мнучин се опита да убеди Доналд Тръмп да изключи Канада от въведените от 1-ви юни мита върху вноса на стомана и алуминий. Днес щатският долар се търгува около 1,2950 канадски долара, отстъпвайки от вчерашен тримесечен връх около 1,3066 "канадеца". Въпреки това обаче, канадският долар и мексиканско песо остават под натиск от продажби с оглед на вчерашна информация, че Доналд Тръмп обмисля да провежда отделни търговски преговори с Канада и Мексико. Това засили притесненията, че САЩ ще се откаже изцяло от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна