Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Прает: ЕЦБ ще обсъди края на покупките на еврооблигации

Петер Прает от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е все по-уверена, че инфлацията се завръща обратно към целевото ниво от малко под 2% и на заседанието си през следващата седмица ще обсъди дали постепенно да се откаже от програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", заяви в сряда главният икономист на ЕЦБ Петер Прает, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

"Сигналите показват, че се подобрява конвергенцията на инфлацията в еврозоната към нашето целево ниво", посочи Прает в своя реч в Берлин. "Основната сила на икономиката на еврозоната, както и фактът, че тази сила влияе все повече върху формирането на заплащането на труда, подкрепя нашата увереност, че инфлацията ще достигне целта на ЕЦБ в средносрочен план от малко под две на сто", подчерта той.

Главният икономист на ЕЦБ отбеляза, че вижда засилващи се сигнали, че трудовият пазар в еврозоната се затяга с оглед на спадащата безработица и че това вече започва да се отразява в по-силен растеж на заплатите.

Според Петер Прает, който е приближен на управителя на ЕЦБ Марио Драги, "отслабването на пазарните очаквания за значителни по-нататъшни разширения на програмата за "количествени улеснения" са придружени от инфлационни очаквания, които все повече съответстват на нашата цел".

"През следващата седмица Управителният съвет на ЕЦБ ще трябва да прецени дали досегашният напредък е достатъчен, за да се гарантира постепенното оттегляне от нетните покупки на еврооблигации", допълни той.

Днешните коментари на Петер Прает предполагат, че Европейската централна банка може в скоро време да стартира процес на отказ от покупките на активи въпреки серията сигнали за забавяне на икономическия растеж в еврозоната и въпреки политическите турбуленции в Италия и Испания. Понастоящем програмата, известна като "количествени улеснения", е в размер на 30 млрд. евро на месец (понижена през януари тази година от ежемесечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро) и на този етап трябва да остане в сила поне до септември. От известено време насам обаче представители на централната банка смятат, че тези покупки трябва да бъдат понижавани постепенно в рамките на следващите няколко месеца, преди да бъде сложен край на самата програма за "количествени улеснения".

Днешните коментари на Петер Прает се възприемат от участниците на финансовите пазари като доста значими с оглед на факта, че са последните преди т.нар. "период на мълчание" с оглед на предстоящото следващата сряда и четвъртък (13-ти и 14-ти юни) редовно заседание на ЕЦБ, което ще се проведе в Рига, Латвия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени