Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магиите на София и на Странджа планина

Романите на Мартин Колев

Част от корицата на „Софийски магьосници“. Художник: Исмаил Инджеоглу

Мартин Колев е психолог по образование, като всеки млад човек е почитател на високите технологии и изкарва хляба си в кол център. Но интересното в него е, че е писател – автор на разкази и романи – българско фентъзи или магически урбанизъм, както сам определя жанра на последните си две произведения. Книгата му „Софийските магьосници” взе литературната награда „Рашко Сугарев” за 2017 година.
Книгата е различна, не само защото е „градско фентъзи” на фона на софийския пейзаж. Не само защото се говори за магьосници, които обичат да пийват бира в петък и да шмекеруват в градския транспорт. Просто защото е нашето съвремие, преобразено в една малко зловеща приказка.
Мартин Колев е човек, който никак не се страхува да обиколи тъмните ъгълчета на града, импровизираните сметища или дори новия гробищен парк край кв. "Обеля" в София. От дете си е такъв – търси странното, магичното, злокобното или вълшебното навсякъде – в родния си град Бургас, в София, или в Странджа – в село Бродилово, където е ходил всяка ваканция. Творчеството му в момента няма нищо общо с общоприетите норми на литературата у нас.
Действието в „Софийските магьосници” се развива на мрачния фон на столицата в пресечната точна на борбата между Зорниците (добрите) и Здрачниците (лошите). Техният голям магически свят, населен от вълшебници, вещици и странни знахари, се простира от Орлов мост до "Княжево" и от "Княжево" до Шестте кьошета.
Съвсем наскоро, буквално преди седмици, излезе втората част на „Софийски магьосници“ – „В сърцето на Странджа“… вече не градско фентъзи, вече планинско фентъзи, както се шегува Мартин. Няма как да не напише нещо за тази известна с мистичността си планина, след като е прекарвал летните си ваканции точно там, в с. Бродилово. Там хората живеят с твърдата си вяра в самодивите, караконджулите, вещегарите и във всякакви магии. Там, в сърцето на Странджа, било заровено или голямо имане, или някакво космическо познание, твърдят местните.
А в новия роман на Мартин Колев, в сърцето на Странджа се подвизава магьосницата Буреносна с нейната едноока черна котка…
Когато запитат Мартин Колев как се е ориентирал именно към неговия вече написан измислен свят – той отговаря съвсем простичко, без литературни превземки: „Харесва ми да пиша за това“. Всъщност неговият свят е измислен, но не съвсем… мрачен, но не съвсем, странен – толкова, колкото е странен светът за всеки от нас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна