Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галя Йорданова: Само на половината първични прегледи по разчет се полага вторичен

Снимка: архив

Не на всеки първичен преглед се полага вторичен. В рамките на тримесечие съотношението между първичните и вторичните прегледи с направление е 2:1. Това е според нормативната база на НЗОК. Необходимостта от вторичен преглед се преценява от специалисти. Изключение правят случаите на хронично болните. Те имат средногодишно четири прегледа, а направлението се издава еднократно.

„След получаването на направление от общопрактикуващ лекар или от лекар специалист към друг лекар специалист, след първичния преглед, когато става въпрос за диспансерно заболяване, направлението се издава еднократно за целия период на диспансеризация, който може да бъде до края на живота. Не е необходимо издаването на нови направления, тъй като за всеки вид заболявания при хронично болните е регламентиран броят на прегледите за календарната година. При общопрактикуващите лекари те са в рамките на четири броя средногодишно. Не така стои въпросът при острите заболявания. При тях съотношението на първични към вторични прегледи за пациент е 1:0.5, но това е в рамките на тримесечие и е за лечебното заведение. 30 дни след първичния преглед на вторичен преглед могат да отидат пациентите толкова пъти, колкото е необходимо, по преценка на лекуващия специалист, но като цяло не трябва да се надвишава за тримесечие съотношението 1:0.5. Изключение от това правят хирургията и ортопедията – съотношението е на един първичен и един вторичен, и в педиатрията също“.

В звуковия файл можете да чуете още от интервюто на Гергана Хрисчева с д-р Галя Йорданова – директор на Дирекция „Извънболнична медицинска помощ“ в НЗОК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени