Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на художника Христо Христов

БНР Новини
Снимка: @Le Papillon Art Gallery

Понякога по един особен, магнетичен и неосъзнат начин изкуството на един артист и неговата същност като личност взаимно се проникват и повлияват като едно органично цяло. Това се отнася и за един лъчезарен и с особена аура художник Христо Христов, където многопластовата му естетика и културни измерения се съвместяват в изкуството му. Сега, в две варненски галерии последователно бяха открити негови юбилейни изложби под надслов „55“ – досещате се защо! А местата са галерия „Папийон“ и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Респектираща е творческата му биография: едно от фоайетата на богатия хотел в Дубай с формата на кораб и височина колкото Айфеловата кула е украсено с творба на Христо Христов. От 1997 г. той изработва годишните награди „Спортен Икар“. Носител е на първа награда от конкурса „Регионални награди Алианц България за скулптура“, 2010 година. Първа награда от Биеналето на  малките форми, Плевен, 2010 година.
Защото всъщност по образование той е скулптор, завършил е специалността в класа на професор Димитър Бойков. Но в последните години Христо Христов много успешно насочи своя поглед към един друг жанр – живописта, където се преоткрива като интересен и многопластов автор сред съвременните, модерни художници. Нетрадиционна, с много вътрешен заряд и многопластовост е живописната магма в картините му, със завидно владеене на техники и рисунък.
Христо Христов е лаконичен в своите слова, защото не обича да говори за нещата си, но галеристката от „Папийон“ Виктория Митева вдъхновено и интересно представя изкуството му в нашия „Артефир“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна