Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

82% от финансовите компании предвиждат да засилят партньорствата си с финтех дружествата

Снимка: Архив
Над 90 на сто от финансовите компании се опасяват, че навлизането на високите финансови технологии и финтех индустрията ще отнемат част от бизнеса им. Други 82% обаче предвиждат да засилят партньорствата си с финтех дружествата като възможност за разширяване на дейността си.

Как иновативните технологии се вписват в бъдещето на финансовата система и какви нови възможности предоставят на фирмите те?

Всъщност по-голямата част от финансовите компании са склонни да се възползват от високотехнологичните финансови услуги, а 63 на сто от банкерите виждат нови възможности във финтех услугите. С 12% само за последната година е нараснал броят на банковите мениджъри, които търсят за партньорство финтех компаниите. В същото време броят на банковите клонове в Европа през последните години се е свил с 20%, а до 2020 година традиционните банки ще загубят една трета от приходите си от платежни услуги в сравнение с 2015 година, показват данните от проучване, затова консервативните финансови институции трябва да се преориентират към новите услуги на пазара, а именно блокчейн технологията, криптовалутите, смарт договорите, управлението на данни, плащанията на транзакции чрез мобилни устройства. Статистика за миналата година показва:

"В България има фирми, които са около 70, които упражняват дейности по т.нар. "финтех" и по този показател нашата страна е на челно място сред съседните ни страни" – каза доцент Йосиф Аврамов от Търговско-промишлената палата.

Христо Стоянов от Европейския инвестиционен фонд обясни за "Хоризонт":

"Това, което виждаме в България, е част от културната промяна, която се случва и в Европа в последните 10 години, но става все по-ясна и подчертана в последните пет години в България. Младите образовани хора вече са по-малко склонни да търсят традиционна кариера и традиционна работа в големите български или международни институции и са все по-склонни да търсят финансиране и да пробват стартиране на бизнес".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени