Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един милион и 300 хиляди души в Европа употребяват кокаин

Един милион и 300 хиляди души в Европа употребяват кокаин, като половината от тях са на заместваща терапия, стана ясно при представяне на Годишния европейски доклад за наркотиците за 2018 пред парламентарната здравна комисия.

Основен акцент в него е употребата на кокаина и увеличаващата му се наличност, пазарите на наркотици и производство им, домашното производство на наркотици, което според доклада също се увеличава, новите психоактивни вещества, на които се обръща сериозно внимание особено при разпространението в затворите, както и смъртните случаи там вследствие на свръхдоза. За последните месеци около 2 милиона млади хора в Европа са употребили хероин.

Какви мерки се предприемат? Това е чрез терапии, чрез повишаване на общата информираност на населението и с подходяща психологическа помощ. Канабисът е също силно разпространен сред младите хора, като той заема и най-голям процент от различните видове дрога като разпространение. Около 350 са новите психоактивни вещества. 21 от тях са докладвани през 2017 г., но се забелязва и леко намаление на разпространението им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна