Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математика, мъртъвци и малария ще са част от научния форум "Ratio"

Стивън Ле Комбер, Василена Вълчанова и Любомир Бабуров

Съвсем съзнателно се стараем да подбираме разнообразни теми за „Ratio“, за да намерим по нещо интересно за всеки човек. Това споделиха организаторите на научния форум „Ratio“ Василена Вълчанова и Любомир Бабуров.

“Ratio” е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта e да се покаже красотата, мистерията и вдъхновението, които науката създава в света около нас като говори за научни теми на прост език.

Стивън Ле Комбер, който ще представи темата „Математика, мъртъвци и малария“ е  преподавател в Queen Mary University of London. За „Преди всички“ той обясни повече за географското профилиране, което ще бъде представено в лекцията му. Този метод се използва от полицията в Лондон, ФБР, ЦРУ и навсякъде по света: „Едно от интересните неща за математиката е, че много често видно различни феномени са описани по един и същ математически начин. По този начин се оказва, че може да се ползва един и същи модел, за да се опише къде се случват престъпления, къде да се търсят горещи места за разпространение на малария. В случая на серийни убийства проблемът вече не е само че няма заподозрени, а че има десетки или стотици хиляди потенциални заподозрени, което е прекалено много, за да се проследи правилно. В криминологията географското профилиране взима местоположенията, асоциирани с тези местопрестъпления в математическия модел, за да приоритизира тези заподозрени. Затова е важно да се отбележи, че този модел няма да даде отговор на конкретни въпроси – какъв в убиецът, дали е 1,70 см, дали е испанец или левичар, и дори няма да потвърди, че този човек е убиецът. Това, което ще  направи е, че ако се вземе един списък от 50 хил. имена и ако започне да се приоритизира този списък в следствие на модела, ще успеем да намерим убиеца по-бързо. Това няма да доведе до присъда, но ще каже на полицията къде да търси, за да намери спомагателните материали, за да установи кой е убиецът.

„Ratio“ ще се проведе утре, 9 май, в Sofia event center. Билети могат да се закупят през сайта на научния форум ratio.bg или на място преди събитието.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени