Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Петков: С неадекватните си действия министър Радев може да предизвика бис на протестите

Решението на НС за АЕЦ „Белене“ е голяма крачка, но тя не прави процеса необратим, коментира Петков

АБВ поиска оставката на вътрешния министър, а като аргумент посочиха несправянето на с престъпността в Ботевград.

Има опасност, заради неадекватните си действия, министърът на вътрешните работи Валентин Радев да предизвика отново протести и ситуацията от миналата година да се повтори, каза в предаването „Неделя 150“ лидерът на АБВ Румен Петков.

„Малшанс е на МВР, че г-н Радев е министър на вътрешните работи. Аз се надявам, че той съвсем скоро ще бъде изживян. Ние от АБВ говорим за пет незабавни стъпки, които трябва да бъдат предприети – подготовка и преподготовка на състава и много солидни критерии при подбора; незабавни мерки за преодоляване на недокомплекта - в МВР има повече от 3500 свободни места… Разбира се и въпросът с мотивацията. Аз се боя, че министърът на вътрешните работи с неадекватните си действия е на път да предизвика бис на протестите от миналата година. Говори се да се отнемат картите за градския транспорт на служителите на трудово-правните отношения, да се намалят парите за дрехи… Много се надявам до там да не се стигне. Това е една система от действия на министъра за демотивация, която вече отива към деморализация на състава. Ботевград е един пример за лъжата. Не може да излизаш и за говориш „В всяко село – полицай“, в Ботевград Районното полицейско управление да го преполовиш“, коментира Румен Петков и подчерта, че за да се стабилизира МВР, премиерът Борисов трябва да предприеме незабавни кадрови мерки в системата.

Според Петков обаче има политически натиск срещу реформата.

„Ние от АБВ настояваме да се направи анализ на криминогенната обстановка страната – район по район. На базата на тази оценка на криминогенната обстановка да се адаптира съставът. Това е една от мерките, които трябва да се предприемат. Това е нещото, за което ние настояваме. Бяга се по различни причини. Защото се бяга? Защото веднага ще скочат петима депутати и ще кажат: „Не, не, в моя район няма да пипаш полицията, няма да пипаш състава!“, а може да бъде направено много елегантно, без да се съкращават хора, без да се предислоцират хора, но да сме със съзнанието, че за пет години въпросът ще приключи“.

В интервюто за предаването „Неделя 150“ Румен Петков коментира и една от темите на седмицата – решението на депутатите да подкрепят реализацията на енергийния проект АЕЦ „Белене“ - на пазарен принцип и без държавни гаранции, чрез отделяне на активите и пасивите за втората атомна централа в отделно проектно дружество.

„Това е голяма победа на АБВ, защото ние сме единствените, които сме били до край методични. Решението на НС е голяма крачка, но крачка, която не прави процеса необратим, защото не беше свален мораториумът и това може да предизвика въпросителни у част от инвеститорите. Но, в НС да се спре със замерянето кой е по-виновен, нека малко смирение да има у всички, да подкрепят усилията на министър Теменужка Петкова, да се покаже на инвеститора волята „Белене“ да бъде изградена. Това трябва да е част от бъдещето на България през следващите 40 – 50 години“.

В звуковия файл можете да чуете подробностите по тези още теми от интервю на Диана Янкулова с Румен Петков. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна