Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Управляващата коалиция е здрава, нямаме сигнали за предстоящи промени в правителството

Снимка: БГНЕС

"Считам, че коалицията е здрава, макар че сега, след като приключи европейското председателство и можем да насочим цялото внимание към вътрешнополитическите дела, ще можем да получим по-добра идея доколко е здрава. Това, че има опити да бъдат променяни политики, министри и други хора, които ги изпълняват, ми се струва по-скоро в рамките на нещо, през което вече сме минали в българската политика“. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" социологът Марчела Абрашева от ТНС.
Социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч" допълни, че противопоставянията в правителството през последната седмица нямат толкова пряка връзка с края на европредседателството.
"По характера си те са противопоставяния, на които сме били свидетели и преди България официално да поеме европредседателството. Всички знаят много добре, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" идеологически са много различни и е най-нормално да имат различни позиции по някои въпроси. За мен лично това, което наблюдаваме през последната седмица, както и искрите между коалиционните партньори по-рано, казано най-директно е противопоставяне на бизнес интереси. Аз не виждам никакво противопоставяне идеологично или противопоставяне по определени политики по същността им“.
Към момента нямаме причини да смятаме, че наближават промени в правителството, категорична е Петрова.
Широка коалиция БСП - ГЕРБ не се приближава заради консенсуса по големите инвестиционни проекти с публични средства. Досега БСП не е имала сериозни възражения по темата, изтъкна Абрашева. Петрова подчерта, че бъдещото развитие на казуса "Белене" предизвиква интерес, защото:
"Всички знаем, че БСП от години еднозначно и последователно държи тезата и позицията, че проектът трябва да бъде реализиран, при това с активното участие на държавата. Това е позиция, от която от БСП никога не са се отмествали. Интересният момент е в поведението на ГЕРБ. Ако досега дебатът се водеше "за" или "против" АЕЦ "Белене", с тази стъпка всъщност целият дебат мина в терена на "Белене". Вече ще се говори как - със или без държавни гаранции и така нататък. Моето лично убеждение е, че така или иначе няма да се стигне до неговото реализиране. Но ГЕРБ много рискува в момента с този ход наистина да загуби съществена част от своите избиратели. По една или друга причина голяма част от хората, които са срещу реализацията на проекта въобще, гласуваха за ГЕРБ".
Европредседателството не може да бъде основание ние да смятаме, че ще решим всякакви други въпроси, припомни Абрашева. Заявената цел, "че ще бъдат поставен някакви въпроси на масата" е изпълнена.
Петрова беше изненадана, че от 1-ви януари досега протестите, които не са били организирани от политически партии, са 49. Малка част от тях обаче са получили по-силен обществен отзвук, коментира тя. Това е знак, че мнозинството от хората в страната, от които реално зависи подкрепата за управляващите, подкрепят правителството:
"Все още бихме могли да кажем, че това е един добър аванс за премиер, на когато му предстои да започне да решава вътрешнополитически въпроси. Той може да продължи да бъде активен външнополитически дори и след приключването на председателството. За момента все още нямаме основание да смятаме, че той няма достатъчно социална подкрепа, за да върши работата си във вътрешнополитически план". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна