Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошо Дончев: Политиците не защитават достатъчно заслугите на държавата ни при спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Книгата „За делничните добродетели“ е ценна, защото в нея унгарците ни казват неща за спасяването на българските евреи, които ние или не смеем да кажем, или премълчаваме поради различни причини, винаги неясни. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ издателят и редактор на книгата „За делничните добродетели“ Марин Георгиев.

„Аз съм свидетел през колко конюнктурни тези мина темата за спасяването на българските евреи, докато днес може би вече се намества към историческата истина, макар че не съм сигурен дали напълно, защото има пристрастия по отношение на евреите в Македония и Тракия“, добави той. 

Авторът на книгата Тошо Дончев посочи, че няма достатъчна сила у политиците да защитават заслугите както на българската държава, така и на цялата общественост, и най-вече на Българската православна църква: „В България през 1943 година и в Унгария през 1956 година се случват такива събития, които са уникални в световен мащаб, защото доказват, че и малките нации имат сили да се противопоставят на една световна военна сила и на нейната античовешка идеология. Това свързва двете събития. Само че наистина Унгарската революция е позната и призната по света, а българското противодействие на нацизма, за съжаление, все още е слабо познато и очаква своето подобаващо признание“.

Разказът на Жужана Сергенкова, ветеран от Аушвиц, и интервюто на Савелина Савова и Спас Крайнин с Тошо Дончев и с Марин Георгиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени