Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Не Бисер Петков, а финансовата рамка е причината за палатковите лагери на майките на деца с увреждания

За оставката на един министър

Хасан Адемов: Бисер Петков имаше нужда от сегашната подкрепа, когато търсеше съгласие между спорещи страни

Родителите на деца с увреждания защитиха социалния министър след оставката му.
Снимка: БГНЕС

Бисер Петков не е причината за увеличаването на палатковите лагери на майките на деца с увреждания. Причината е финансовата рамка на правителството. Това заяви в предаването "12+3" Ваня Григорова, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания като представител на КТ "Подкрепа". 

"Това, че правителството отказва да приеме оставката, все още не значи, че Петков ще реши да си я оттегли. Желанието да се откаже е негово. Това беше нормална реакция на човек, който се опитва да направи някакви промени, но ситуацията и правителствената рамка са такива, че не може да го направи", изтъкна Григорова. Според нея е добре майките на деца с увреждания да разберат ясно каква е причината: 

"Причината е, че законът, който те искат да бъде приет, е свързан с разходи – 300 милиона лева. Когато казват, че не искат пари, това не е така. Разбира се, това не е лошо. Задължително трябва да се случи, но категорично трябва да има дълбоки промени в правителствената политика, за да може този закон да влезе в сила." 

Григорова определи Бисер Петков като "изключително диалогичен, балансиран и експерт" и допълни, че той може да напише добри поднормативни актове, но срещу тях трябва да стоят пари: 

"Ако няма възможността това да се случи чисто финансово, той просто няма как да изпълни такива обещания. Само да припомня, че борбата срещу фалшивите "инвалидни пенсии" се води само и единствено заради това да могат да се спестят средства и да се увеличи минималната пенсия, за да вземем от едни нуждаещи се и да дадем на други нуждаещи се, тоест да запазим цялостната рамка. Ако продължаваме с този подход, господин Петков няма как да изпълни обещанията, които е дал." 

"Оставката беше изненадваща. Още по-изненадващо беше решението министър Петков да бъде запазен на поста, който заемаше", коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. По думите му, безпрецедентната подкрепа, получена от Петков след оставката – както от организациите на хората с увреждания, така и от социалните партньори, е трябвало да бъде налице, сериозно мотивирана, ясно  изразена и аргументирана и в периода на търсене на съгласие от страна на социалния министър: 

"Министърът на труда и социалната политика, който и да е той, търси съгласие между две страни, които имат коренно противоположни разбирания за провеждането на политиката за хората с увреждания – имам предвид Националния съвет и тези, които са извън Националния съвет. В момента, в който министърът се срещне с едната страна, другата страна скача и изразява бурно своето недоволство, а няма такава възможност двете страни да се съберат на едно място и да се свържат с общи решения." 

"Няма никаква друга дума за охарактеризиране на тези събития, освен цирк" е мнението на заместник-председателя на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от БСП. Според Гьоков, кабинетът не застава зад Бисер Петков. "Петков безспорно е експерт в социалната сфера, диалогичен е и затова го харесват и социалните партньори, и майките. Това обаче не е достатъчно условие за осъществяването на реформите", смята Гьоков.

Днес протестират хората с увреждания и става дума, грубо казано, за 300 млн. Но мислите ли, че са решени проблемите на доста други социални групи?

"Господин Петков колкото и да е експерт, колкото и да е диалогичен, колкото и да застават социалните партньори зад него, а в случая и протестиращите, докато финансовият министър и цялото правителство, и министър-председателят като цяло и управляващото мнозинство в Народното събрание, не застанат зад него с волята за реформи в тази сфера и за адекватни плащания (не говоря, че тези хора ще забогатеят, а да следват жизнения минимум, който да им се предостави), няма да има успехи господин министърът и няма да има който да било друг министър, ако я няма волята."

Д-р Калин Поповски от Обединените патриоти, също заместник-председател на социалната комисия, изрази задоволството си от оставането на Бисер Петков на поста. "Проблемът е не от вчера и от днес. Това е един насложен проблем. Бисер Петков има наистина сериозната амбиция да се променят нещата", посочи Поповски:

"Едно дете с първа група инвалидност или между 90 и 100 %, което е с детска церебрална парализа, или с някаква друга много тежка диагноза, с тази диагноза до 18 години това дете получава 930 лева пенсия от държавата. След като навърши 18 години и вече не е дете, на 18 години тази пенсия спада със 700 лева - от 930 на 230 лева. Нали си представяте какъв финансов удар е за тези хора, които продължават да гледат в инвалидна количка това дете, което довчера е взимало 930 лева, сега - 230."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна