Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна куклено-театрална школа отваря врати на 18 юни

Столичният куклен театър организира за първи път Лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства",  която ще твори от 18 юни до 13 юли 2018 г. в сградата на театъра на ул. „Ген. Гурко“ 14 всеки работен ден от 10 до 17 часа.

По време на занятията артисти от  театралната трупа ще въведат децата във вълшебния свят на кукления театър, ще им помогнат да напишат първата си приказка, да изработят своя куклен герой, а на финала - да участват в истински куклен спектакъл.

Програмата включва театър на сенки с  „Бяла приказка“ по Валери Петров; създаване на приказка и разиграване с импровизирани кукли; изработка на кукло-костюм от спектакъла „Любопитното слонче“ и театър с марионетки – „Огнивото“ по Х. Кр. Андерсен.

Зад идеята стои Галина Савова, завършила Актьорско майсторство за  куклен театър в класа на проф. Николина Георгиева, един от най-изявените режисьори на българския куклен театър, а деца и родители я познават от участието й в редица от постановките на сцената на Столичния куклен театър. Заедно с децата ще работи и сценографът Ива Гигова.

Участието на децата е само след предварително записване на касата на театъра срещу заплащане.

В предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" Галина Савова сподели, че организирането на лятната куклено-театрална школа в театъра е нейна сбъдната мечта.

"Исках да направя тази школа точно в театъра, където децата много дълги години идват на представление, гледат, растат и знаят, че магията се случва някъде там - на сцената, зад сцената, около сцената и сега е време да им покажем как точно да си направят вкъщи театър", разказва Савова. С нея разговаря Валерия Николова.

Подробности можете да научите от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна