Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Нетаняху обсъдиха възможностите за съвместно производство в областта на отбраната

| обновено на 13.06.18 в 12:00
4
Премиерът Бойко Борисов и израелския му колега Бениямин Нетаняху
Снимка: МС

Сътрудничеството в областта на сигурността открои като един от приоритетите в отношенията между България и Израел премиерът Бойко Борисов.

"Що се касае до сферата на високите технологии, ще разговаряме дали не можем да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено в това изключително модерно и силно оръжие, каквото са дроновете".

Министър-председателят акцентира и на ролята, която играе Израел за сигурността в Близкия изток.

"Невинаги отношенията между ЕС и Израел са на висотата, на която трябва да бъдат, но аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток. Надявам се истински и мирните споразумения да се подпишат", заяви Борисов. 

Двамата премиери акцентираха и на двустранните отношения, които определиха традиционно като добри.

"И искам също така да благодаря за последователната ви подкрепа и отстояване на интересите на Израел по време на различните международни форуми, в които участвате, включително и в рамките на Европейския съюз", каза Нетаняху.

Развитието на двустранните отношения – това е основна тема на разговорите между премиера Бойко Борисов и израелския му колега Бениямин Нетаняху. 

Израел е стратегически партньор на България в областта на икономиката, финансите, енергетиката, туризма и селското стопанство.

Статистиката сочи още, че през 2017 година стокообменът между двете страни възлиза на 140 милиона долара. Сътрудничество има и в областта на високите технологии и сигурността.

Очаква се премиерите Борисов и Нетаняху да обсъдят и въпроси от международния и регионалния дневен ред.

Бойко Борисов ще разговаря и с президента на Израел Реувен Ривлин. Предвидена е и аудиенция при патриарха на Йерусалим Теофилос III и среща с българската общност в Тел Авив, на която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна