Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански учени останаха впечатлени от езиковата култура и личностните качества на българските студенти

Испанските учени, Славена Илиева и Махаил Павлов в студиото на БНР
Снимка: БНР

Публична лекция с дискусия на тема „Икономическото развитие от гледна точка на предприемачеството. Испания/България – съпоставки и възможности“ бяха водени от проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас и проф. Хосе Агуадо Ромеро, от Университета на Гранада, Кампус Сеута, които гостуваха на УНСС по програма ”Еразъм”. Част от кампуса се намира в град Гранада, а другите две - в северната част на Африка – Сеута и Мелия. В Гранада студентите са 60 000. 

Двамата коментираха за предаването "Хоризонт до обед"  коментираха, че имат изключителни впечатления от България и я оцениха като "страна с големи възможности". Езиковата култура -  болна тема за Испания - сред студентите в УНСС е впечатлила преподавателите, които благодариха на модератора проф. Кожухарова за възможността да говорят на испански език, въпреки че лекциите по "Еразъм" обикновено са на английски.

"Туризмът е само една от възможностите. Ще се отнася до Вътрешния Брутен Продукт, туризмът в Испания е от голямо значение. Испания продължава да приема много туристи, а потенциалът, който има България относно туризма, тепърва го откриваме и трябва да се развива. Когато говорим за Икономика, там е наложително да се  говори и за диверсифициране на икономиката. Успях да проуча за България, че имате много добре подготвени млади хора, а това е голяма възможност да привлечете капитал, да има повече фирми и международни компании, които да са свързани с индустрията, с програмите Тик.

Трябва да се изследват истинските нужди на България и да използвате Програмите на ЕС максимално, а също и да се стремите към интернационализиране на българските фирми, към международната търговия. Това е единственият начин, по който може да растете и да се развивате, да се заявите, че сте на международната сцена", изтъкна Ариас. Проф. Ромеро допълни:

"Хората в България са отворени, екстровертни, вежливи, сърдечни, гъвкави. Това е възможност да имате една перфектно хармонизирана икономика и в синхрон с тази на ЕС. В началото, хармонизирането между различните институции може да изглежда сложно, но съм сигурен че ще доведе до по-лесна комуникация между фирмите и ще даде повече успехи, отколкото трудности".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна